Kort och gott om te

m2016-05-09 15.31.39 (2)

Det var en gång…

c2016-05-12 10.29.10Enligt sägnen var det kejsaren Shen Nung som levde i Kina för 5000 år sedan som drack den första koppen te. Han hade för vana att dricka kokt vatten och en dag när tjänaren kokat upp vattnet blåste ett par torra blad från en tebuske i närheten ner i vattnet och gav både färg och smak åt drycken som Kejsaren tyckte var både god och stärkande.

Vanan att dricka Te var från början bara tillåtet för medlemmar av det Kejserliga hovet men spreds så småningom via munkar till Japan och övriga världen.

En betydande man inom tekonsten är munken Lu Yu som levde i Kina 780 e Kr. Han skrev den första boken om te som fortfarande används.  

 

Camellia Sinensis

Allt Te framställs av blad från tebusken Camellia Sinensis, sedan beror det på växtplats, tidpunkt för skörd och behandling efter skörd vilken typ av te vi får. Vitt, Grönt, Svart, Oolong, Puerh mm.

Te busken kommer ursprungligen från östra och södra Asien och trivs i fuktigt klimat på 1000-2600 m höjd. Buskarna är gröna året runt och de plantor som används och skördas regelbundet behåller en höjd på 1-2 meter. Låter man dem växa fritt kan de bli 20 m höga träd.

 

Nästan allt kvalitetste skördas för hand. Man plockar endast ett skott som har två blad och en knopp. En van plockerska (det är oftast kvinnor som skördar te) plockar ca 30-35 kg teblad/dag, vilket ger ca 8 kg färdigtorkat te. Tebusken skördas vanligen med 7-14 dagars mellanrum.e

 

Hur kom teet till oss?

På 1500-talet fördes teet till Europa av hemvändande missionärer och sjömän. Holländare och Fransmän var de första Europeer som tog till sig tedrickandet som blev en dryck för överklassen på grund av det höga priset. Importen bestod  huvudsakligen av svarta teer . I Sverige och England började drycken användas i större skala först på 1730-talet. Britterna ville inte betala Kina för te utan bytte te mot opium vilket ledde till konflikt med Kina och “opiumkriget” bröt ut. När Indien blev en brittisk koloni runt 1850 och startade Britterna teodlingar på stulna Kinesiska teplantor och blev snabbt en betydande teproducent. Främst  odlades te i regionerna Assam och Darjeeling och Ceylon.

 

De största producenter av te nu för tiden är Kina, Indien, Sri Lanka och Kenya.

 

Grönt te Grönt te

Grönt te är Kinas och Japans nationaldryck nr ett. Plockade blad får vissna något innan de ångas eller rostas. Det gör att bladen behåller sin gröna färg.    Det är viktigt att bladen inte skadas vid plockning så att bladsaften kommer i kontakt med luftens syre. Då startar en oxidationsprocess som används vid framställning av svart te, men som inte är önskvärd vid produktionen av grönt te. Ångning är vanligast i Japan och ger en djup grön färg och smak av hav och alger. I Kina är det vanligt att rosta teet för hand i sådana här pannor tills de är “lagom” rostade.  

 

f2016-05-12 10.23.20När teet är ångat/rostat torkas, luftas och knådas teet till önskat slutresultat.  De rostade gröna teerna ger oftast en lite nötig smak. Eftersom grönt te inte är oxiderat innehåller det högre halter av antioxidanter än svart te. det innehåller också polyfenoler som sägs ha många nyttiga egenskaper. Ämnesomsättning och mättnadskänsla sägs påverkas gynnsamt av grönt te.

 

 

 

Vitt teVitt te

Framställningen av vitt te är den enklaste formen men kräver den finaste råvaran.

Vitt te anses vara det mest hälsosamma teet eftersom man endast skördar en nyss utslagen bladknopp på plantan där alla näringsämnen är kvar i koncentrat. Det går åt ca 40 000 bladknoppar till ett kg te. Efter skörd låter man knopparna lufttorka glest utspritt i korgar i solen. Vitt te har alla hälsosamma egenskaper som grönt te fast i mer koncentrerad form. I Kina används vitt te ofta vid förkylning eftersom det har viss febernedsättande effekt.

 

Svart te   Earl_Grey_Cream-1760x1172

Svart te kallas även rött te i Asien beroende på den rödbruna färg det färdigbryggda teet har. Det svarta teet är vanligast hos oss eftersom det är mest tåligt att frakta, har lång hållbarhet och inte är lika känsligt för temperaturväxlingar. Det var en fördel förr när fraktvägarna var långa och besvärliga. När man skördat bladen till svart te får det vissna en stund. Mellan 8 och 24 timmar brukar vara lagom beroende vilket te som ska framställas. Sedan rullar, knådar eller river bladen så att växtsaften i bladen kommer i kontakt med luftens syre. Då startar en process som gör att teet oxiderar och får sin svarta färg. Efter några timmar när de oxiderat färdigt avbryts oxidationsprocessen genom att hetta upp teet till 85 grader sedan får det torka. Det finns även modernare och snabbare sätt att framställa svart te idag. Dessa maskinellt framställda teer består oftast av mindre sönderdelade blad som främst används till tepåsar.

 

OolongOolong

Som svart te fast man avbryter oxidationsprocessen tidigare så det blir ett mellanting av svart och grönt te. Till Oolongteer använder man sig ofta av stora fullt utslagna blad som har lite lägre koffeinhalt än andra teer. Beroende på när oxidationsprocessen avbryts får man fram lite olika karaktärer och smak, från nästan grönt till nästan svart. Bladen rullas till bollar som vid bryggning kanske inte vecklat ut sig fullt förrän efter 2-3 bryggningar många av teerna kan bryggas upp till 5 ggr.

 

RooibosRooibos

Rött te som vi felaktigt brukar kalla det hos oss, är inget te från tebusken. Rooibos är en sydafrikansk ärtväxt som innehåller massa nyttigheter men saknar koffein. Beredningen påminner om teberedning med torkning oxidation och rostning/ångning. Man använder sig av både blad och bark som mals ner till ganska små bitar.

Hur du brygger dig en kopp riktigt gott te!

 

tekopp beskuren

Värm vatten till lagom temperatur (se nedan), lägg i teblad och låt dra i rekommenderat antal minuter. Sila ifrån drick och njut. Smaksätt eventuellt med honung, citron eller mjölk.

 

Grönt te

Vatten 75-85 grader varmt. Har du för varmt vatten kan teet bli beskt och vissa nyttigheter går förlorade. En tsk (1,5-2g) te till 2 dl vatten. Låt dra 1-3 min. Många sorter klarar flera bryggningar innan bladen blir “förbrukade”.

 

Vitt te

Som grönt te.

 

Svart te

100 grader varmt vatten. En tsk (1,5-2g) te till 2 dl vatten. Låt dra 2-4 min. För att få ett starkare te rekommenderar vi en större mängd te snarare än att låta det dra längre.

 

Oolong te

95 grader 4-5 bryggningar En tsk (1,5-2g) te till 2 dl vatten. Låt dra 2-4 min. Bladen kan i regel ligga kvar i kannan utan att det blir beskt eftersom det är så låg koffeinhalt/garvsyra i.

 

Rooibos

100 grader varmt vatten. En tsk (1,5-2g) te till 2 dl vatten. Låt dra 5-8 min. Rooibos blir aldrig beskt eftersom den saknar koffein/garvsyra.