Recept på svalkande iste för varma dagar.

iste

Recept på svalkande iste för varma dagar.

 

1,5 l vatten

0,75 dl te (vi rekommenderar Syrliga Ginger eller Grön, frisk och het)

0,75 dl socker av valfri sort

0,75 dl färskpressad citron eller 2 msk koncentrat

 

Brygg teet riktigt starkt i hälften av vattnet. Sila av och blanda i socker och citron innan du häller på kallt vatten för att kyla ner drycken. Ställ in i kylskåpet tills det är riktigt kallt. Servera med is och en skiva citron.

Te-abonnemang

 

teabonnemangteabonnemangteabonnemang

Nu kan du få ditt te direkt hem i brevlådan varje månad med vårt te-abonnemang. Från 290 kr för 6 månader.

Då vi alla gillar olika så finns det 6 st olika abonnemang att välja på. Du hittar alla i vår e-butik.

Kafferostning på gång

När två te-nördar driver en tebutik finns det inte mycket utrymme kvar för kaffet. Det tyckte vi att det var dags att ändra på och tog kontakt med den största kaffe-entusiasten i trakten. Mike på BaristoArt som huserar i Antikladan i Vadstena. Vi vill gärna samarbeta med lokala förmågor så långt det är möjligt och Mike verkar vara av samma åsikt. Dessutom lägger han stort fokus vid att samarbeta med kvinnliga företagare och kvinnokooperativ därifrån han importerar sina kaffebönor. Det gillar vi. =)

En kall söndag i februari gav vi oss av för att besöka rosteriet och prova på att rosta kaffe. Vi fick vara med att väga upp och hälla i bönorna i rostningsmaskinen men sen fick proffset ta över.

DSC_4730DSC_4681

 

DSC_4673

Det är en konstform att rosta riktigt gott kaffe. Åtskilliga gånger tog Mike ut prover som skulle inspekteras, och det är inte många sekunder det rör sig om mellan att få ett perfekt rostat kaffe och ett som har blivit lite för bränt.

DSC_4704DSC_4701

 

DSC_4717 DSC_4740

Sen fick vi såklart provsmaka kaffet. Dock inte det helt nyrostade för det behöver ligga över natten för att frigöra alla smaker.

DSC_4773 DSC_4780

Nya akvareller i vårt galleri!

Den 1/2- 15/2 ställer Inga Lill Westlind ut sina akvareller i vårt galleri.

12656002_10153470183908178_1543040641_o

Galleriet har öppet dygnet runt så att du kan komma förbi och beundra akvarellerna när du har en stund över.

Teceremoni

tea_ceremoni_1

Den 7/11 hade vi samlat ett gäng te-entusiaster för en teceremoni i butiken. Med oss fanns Gunnel Hillås som är medlem i det Japanska thesällskapet. Gunnel vispade te till var och en av oss och delade under tiden med sig av sin digra kunskap inom ämnet. Den form av Chado (teets väg) som vi presenterades för kallas för Ryakubon (bricka) och är en mer informell form av teceremoni. Vi fick även en snabbkurs i artighet då det som en del av ceremonin ingår att en ber om ursäkt till personen som sitter till vänster att en äter och dricker före denne, och berättar för personen till höger att en nu ska dricka samma te som denne. Det blev till slut en hel del fraser att hålla reda på men som tur var så påpekade Gunnel att gästen aldrig kan ha fel så det gjorde inte så mycket om en glömde både ett och annat tack och förlåt.

......

Till teet serverades en kaka gjord på bönor som kokats med socker. Inget mina västerländska smaklökar är van vid men det var sannerligen sött, vilket var en välkommen kontrast till det beska teet. Det te som serverades var ett matcha-te där bladen på te-busken ångats och sedan malts till ett pulver. Pulvret vispas sedan upp i varmt vatten en kopp i taget.

...
En utgångspunkt för teceremonin är Ichigo-Ichie, vilket betyder
att det är ett unikt tillfälle och att det aldrig kommer igen. Det manar deltag
arna att vara i nuet och stämningen i butiken var väldigt lugn och harmonisk. Ett välbehövligt meditativt inslag i en för många av oss hektisk vardag.
......